Tresort

Det er fascinerende å arbeide med et levende materiale. Mer enn 40 år i faget har lært oss mye. Likevel blir vi aldri utlært, for to emner av tre er aldri like.
Furu er den mest benyttede tresorten når det skal være malte overflater.  Eik er like dominerende blant hardtre-sortene, og med ulik overflate behandling er det her mange muligheter for å skape et personlig preg. Eik er også med sin hardhet i materialet, meget slitesterkt.
Vi leverer i tillegg trapper i ask, bøk, lønn og valnøtt, tresorter som alle er velegnet for krevende bruk.Ulike tresorter i en trapp kan og gi et flott resultat.

Overflate

I dag er det ofte mer oppmerksomhet rundt overflate behandling, enn selve tresorten. Det finnes en rekke ulike alternativer, som maling, beis og olje. Ved malt overflate styrer NCS fargekodene valget av farge. Med en beiset overflate derimot, kan vi velge mellom et utvalg av standard beis farger.  Ved beiset overflate blir trappen til slutt behandlet med lakk.

Vær oppmerksom på at det under overflatebehandling kan oppstå avvik mellom fargeprøver og sluttresultat, spesielt på beisede overflater. Merk at fargegjengivelse på skjerm vil variere og ikke nødvendigvis gi et korrekt bilde av fargen.

«Skikkelig kvalitet lønner seg over tid»

Oddvar Meisland, trappesnekker og daglig leder

Form

En åpen trapp skaper et luftig inntrykk og øker romfølelsen.

En tett trapp gir et fint, ryddig preg, med flere muligheter for oppbevaring under trapperommet.

Vangen er trappens bærende element. På oppsalt (underliggende) vange ligger trinnene oppå vangene og stikker gjerne litt ut.

180 grader skrårepos

90 grader svingtrapp

Rettløpstrapp

180 grader svingtrapp

180 grader repostrapp

90 grader repostrapp

Sikkerhet

Å snuble i en trapp kan lett skje, og ungdom og voksne er ikke unntatt fra uhellsstatistikken. Likevel er eldre mennesker og små barn to særlig utsatte grupper som kan ha ekstra behov for god sikring av trapp for å hindre uhell. Som boligeier har du også ansvar for dem som er på besøk. Det er viktig at åpne trapper har barnesikringslister og at avstanden mellom spilene ikke er større enn ti cm.

I tillegg skal det finnes en solid håndrekke på begge sider av trappen.

Godt lys gir trygghet. Nok lys i trapperommet er derfor viktig slik at man ser hvor man setter foten.

Rekkverk

Rekkverk er fellesbetegnelsen for håndrekke, spiler og stolper.

Håndrekken er rammen om trappen. Den skal være funksjonell og stabil. Det er i tillegg et viktig krav at det er håndrekke på begge sider.
Håndrekken lages i en rekke standard profiler, ulike materialvalg og farger.

Spiler. Vi har et godt utvalg av standard spiler, men også her kan vi tilpasse design, materialer og farger etter ønske og behov.

Stolper (eller konger) er endestolpene som brukes ved overgang til gulv, eller repos. Her er det et stort sortiment av standard produkter. Vi kan i tillegg spesialdesigne i ulike materialvalg og farger.

For barn bør ikke rekkeverk, spiler og stolper være egnet til å klatre i, og avstanden mellom spilene skal ikke overstige ti centimeter.

 

Vedlikehold

I Meisland setter vi vår ære i å levere kvalitet, men trappen må deretter tas godt vare på. Miljøet den står i betyr mye. Varmepumpe under trappen, eller forskjellig temperatur og luftfuktighet over og under, er eksempelvis krevende. Trapper som er kledd under, er heller ikke ideelt. Et teknisk rom eller en bereder under ei trapp, krever eksempelvis god lufting.
Det er viktig å etterbehandle trappen før det blir slitasje. Behandlingen beskytter treverket.
Spør oss gjerne om råd for stell og vedlikehold av trappen din.